A nádtető készítésének problematikája

2017. 02. 17. 09:47:14

A nádtető készítésének problematikája

Magyarországon az 1970-80-as évektől számíthatóan, a nádtető készítése reneszánszát élte át, különösen a népi építészeti emlékekkel rendelkező körzetekben, településcsoportokban, tájegységeken. A folyamatot gyakran a településrendezés szabályozásai is segítették, így meglehetősen nagy számban épültek nádtetővel hétvégi házak és újabban lakóépületek is.

Az elmúlt mintegy 30 éves időszak alatt a nádtető-készítés problematikái előtérbe kerültek és jelentős tapasztalat halmozódott fel az építtetők oldalán is, ami úgy fogalmazható meg, hogy „mit is csináltam volna másképpen?”  Ez a kérdés azért is fontos, mert a nádazás, és a nádtető javítása meglehetősen költséges, élettartama - rendszeres karbantartás nélkül - a szokásos cserépfedésekhez képest lényegesen rövidebb, sokkal több törődést, igényel annak érdekében, hogy a vitathatatlanul kellemesebb építészeti benyomást és esztétikát sokáig tudjuk élvezni.

A problematikus területeket az alábbiakban fejtem ki, Sümegi Gábor kiváló felkészültségű nádazó mester szakmai munkásságát is előtérbe helyezve:

bővebben...


VESZPRÉMI IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐI KAMARA levele

2014. 05. 15. 10:32:39

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgáltatási Főosztálya a következőkről tájékoztatott, melyre nyomatékosan hívom fel szíves figyelmeteket: 

„Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 13.§. (4) bekezdése értelmében a szakértő köteles közölni a kirendelő hatósággal, ha a feltett kérdések megválaszolása egészben vagy részben nem tartozik azon szakismeretei körébe, amelyekben a szakértő a rá irányadó szabályok szerint jogosult eljárni.

bővebben...